Árajánlat kérése

Hogyan kell esküvői árajánlatot kérni? Mit írj egy dekorosnak?
Segítek! 🙂

A 3 legfontosabb:
Időpont (pl. 2022.12.12.)
Pontos helyszín! (pl. Verőce, Lósi Major)
Tervezett létszám (pl. 100-110 fő)

Ha először csak ezeket az információkat írod meg az email-ben az teljesen oké. A szolgáltató vissza fog jelezni, hogy szabad-e nála az időpont. 🙂

Persze az sem baj, ha egy teljes körű emailt küldesz és az alábbiakat is megírod.
Ha tudod, hogy milyen stílusú esküvőt szeretnél, esetleg a színeket is eldöntöttétek, akkor azt is nyugodtan írd meg.

Kerek vagy tábla asztalok vannak a helyszínen? Ha mindkettő, akkor melyiket szeretnétek?

(Nagyobb létszám esetén a helyszín tapasztalataira érdemes hagyatkozni, ők tudják, hogy a kerek vagy a tábla asztal praktikusabb – vagy esetleg vegyesen a legjobb. Ez általában azért fontos, mert helyet kell hagyni az asztalok között a felszolgálóknak/vendégeknek, helyet kell biztosítani még a Dj-nek és az sem utolsó szempont, hogy megfelelő méretű legyen a tánctér.)

A helyszíni székeket szeretnétek használni vagy bérelni szeretnétek?
(Székszoknya kérdés is ide tartozik, én személy szerint nem vállalok székszoknyás esküvőt.)

Lesz templomi szertartás ? Mi a templom neve és címe? Szeretnétek virágdíszt az oltárra? Padsorok díszítése? Virágszirom?

Milyen menyasszonyi csokrot szeretnél? Szeretnél külön dobócsokrot?

Hány db kitűzőt szeretnétek? (vőlegény, tanúk, édesapák, ceremónia mester, vőfély…)

Lesznek koszorúslányok? (koszorúslány csokor, csuklódísz, fejdísz)

(Hölgy tanú esetén csuklódísz vagy akár kitűző is lehet – szerintem attól függ, hogy milyen lesz a ruhája. Pl. blézerre szuper a kitűző.)

Szeretnétek polgári ceremóniát?
Szükség van boldogságkapura vagy bármilyen más háttérre a szertartásnál?
Legyenek feldíszítve a székek? Szeretnétek kijelölni a bevonulás útját?
A szertartás asztalra kértek virágot?

Csatolj képeket, oszd meg a pinterest táblád, küldj egy drive mappát…

/Ha nagyon extra dekorációról küldesz képeket – értsd: teljes egészében gazdagon bedíszített kapu, látványos virágos bevonuló rész stb. – akkor az ára is extra lesz./

Milyen asztaldíszítést képzeltetek el? Vázás virágok? Tűzött virágdísz pl. fa ládikában / réz kupában / kő kaspóban / magas fém állványon / sokszög dekorelemben stb.
Fa korongok? Henger vázák? Hosszú szálas gyertyák? Legyen valamilyen anyag az asztalközépen? Növény girland tetszene?

Nem baj, ha elsőre több minden is tetszik, ha ilyen van én pl. A és B verziós árajánlatot is szoktam adni. Vannak dekorációk, amik szerintem leginkább kerek asztalon néznek ki jól (pl. a magas állványok) és van ami tábla asztalnál mutatós (pl. zöld növény girland.)

Hány fős főasztalt szeretnétek? Milyen főasztaldíszt képzeltetek el? Általában ez harmonizál a vendég asztalok díszeivel pl. ugyanaz az anyag fut végig a főasztal elejében, ugyanazok a gyertyatartók stb.

Megjegyzés: Én nagy csokrokat nem szeretek ide tenni – hiszen nem látnának titeket a vendégek – biztosan Ti is észrevettétek inspirálódás közben, hogy inkább tűzött virágdíszek kerülnek a főasztalra ill. oldal irányba kisebb vázák, gyertyák és egyéb díszítő elemek. Szeretem a főasztal elejébe (padlóra) kihelyezett dekorációt, ezzel is lehet díszíteni a főasztalt.

A főasztal mögötti háttér milyen? Szeretnétek valamilyen dekorációt mögétek? Fényfüggöny, anyag stb.
(nagyon sok lehetőség van erre, de ebben a cikkben most erre nem szeretnék kitérni)

Csatolj képeket, oszd meg a pinterest táblád, küldj egy drive mappát…

/Ha nagyon extra dekorációról küldesz képeket… 🙂 tudod… /

A fények nagyon sokat dobnak a hangulaton. 🙂 Sok helyszínen van alapból felhelyezve fényfüzér, de ha nincs, akkor természetesen ezt is lehet kérni a dekorostól. Nekem pl. van egy alap készletem, füzér is és függöny is.

Szeretnétek, hogy a dekoros segítsen a grafikai tervezésben? (Meghívó, ültetési rend, névkártyák, menülap stb.)

Lesz köszönő ajándék?

A helyszín biztosítja a szalvétát vagy a dekorostól kérnétek? (Általában fehér szalvétát ad a hely, de a dekorációt a szalvéta szín választással is fel lehet dobni, textil szalvétával pedig még inkább növelni lehet a teríték szépségét.)

Welcome tábla? Program tábla? Ültetési rend? Egyéb kiegészítő táblák pl. irányító nyilak, desszert sarok, limonádé bár, kérlek ne fotózz a szertartáson, vendégkönyv stb.

Autódísz?

Tervezitek, hogy lesz fotósarok, vendégkönyves sarok? Ezekhez szeretnétek kiegészítőket?

Csatolj képeket, oszd meg a pinterest táblád, küldj egy drive mappát…

Ezek az alapok szerintem. 🙂 Minden helyszín más, van ahová egyéb dekor is kellhet – na meg persze mindenkinek más az igénye is – de szerintem ezekkel az infókkal már egészen jó kis árajánlatot lehet kérni.

Na és miért írtam le ezerszer, hogy küldj képeket? Mert először képek alapján árazok. Nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk, mikor azt mondod, hogy “pici csokrokat szeretnék” vagy, hogy “légies dekorációt képzeltem el” stb.

Képeken látom a virág mennyiséget, az egyéb kiegészítők mennyiségét. Ami még fontos, hogy látom a színeket is. A “sárga dekor” jelenthet egy szép pasztell sárgát is meg kanárisárgát is. Lehet, hogy én órákat töltök el a kanári színű dekor kereséssel, majd az árajánlat összerakásával és aztán kiderül, hogy marhára nem egyre gondolunk. 😀

Szóval! Képek.

Természetesen tudom, hogy a párok először feltérképezik a terepet, kb. mennyibe is fog kerülni a dekoráció. Mindenkinek vannak szép dekor elképzelései, kérjetek árajánlatot, hogy mennyibe kerülne ennek a kivitelezése. Ha esetleg egy olyan ár jön ki, amitől dobtok egy hátast, akkor nyugodtan lehet erről beszélni, szerintem érdemes nyíltan kezelni ezt a témát, elmondani mondjuk, hogy azért nem ennyi a budget, miből lehetne lefaragni…? 🙂

Persze olyan is volt már a történelemben, hogy a pár végül még x ezer forinttal megtoldotta a virágokra szánt költségvetést. De ez ritka. 🙂

Velem szerintem kompromisszumra lehet jutni, sokszor módosítok árajánlatot, nem mindig megy ez ám elsőre. Nem kell megijedni, a dekor egy nagyon összetett téma!

Pár email váltás után mind a ketten (hárman) érezzük, hogy tudnánk-e együtt működni, egy személyes találkozó alkalmával egyszerűbb és gyorsabb is átbeszélni a részleteket. Budapesten bármikor vevő vagyok egy kávéra. 😀

Általános árajánlatért írj a varga.evet@gmail.com címre és küldöm is.

A következő cikkben arról fogok írni, hogy miért is nem lehet 2-300.000 Ft-ból kihozni egy “átlag” 100-120 fős esküvőt. Hogyan alakul ki az ár?Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.